Windows update freezes, error 0xC1900101-0x40021

ofer

New Member
Joined
Oct 12, 2021
Location
Israel
Windows 10
Chrome 94.0.4606.81
The windows update process freezes every time at 75% after the second boot, forcing me to do a hard power shutdown.
after that it rolls back to the original version and shows the error 0xC1900101-0x40021 (sometimes 0xC1900101-0x30018)
I tried doing a clean boot as per Microsoft directions but that doesn't help (neither is disconnecting all peripherals)

I tried running SetpDiag.exe and looking at the log files. at the very end of setupapi.dev.log I see the following :

>>> [Setup online Device Install (Hardware initiated) - {5d624f94-8850-40c3-a3fa-a4fd2080baf3}\vwifimp_wfd\5&8054060&0&11]
>>> Section start 2021/10/11 14:11:41.982
ump: Install needed due to device having problem code CM_PROB_NOT_CONFIGURED
utl: {Select Drivers - {5d624f94-8850-40c3-a3fa-a4fd2080baf3}\vwifimp_wfd\5&8054060&0&11} 14:11:41.982
utl: Driver Node:
utl: Status - Selected
utl: Driver INF - netvwifimp.inf (C:\WINDOWS\System32\DriverStore\FileRepository\netvwifimp.inf_amd64_bfb9fd6f3a078899\netvwifimp.inf)
utl: Class GUID - {4d36e972-e325-11ce-bfc1-08002be10318}
utl: Driver Version - 06/21/2006,10.0.22000.1
utl: Configuration - {5d624f94-8850-40c3-a3fa-a4fd2080baf3}\vwifimp_wfd
utl: Driver Rank - 00FF0000
utl: Signer Score - Inbox (0D000003)
utl: Driver Node:
utl: Status - Outranked
utl: Driver INF - netvwifimp.inf (C:\WINDOWS\System32\DriverStore\FileRepository\netvwifimp.inf_amd64_bfb9fd6f3a078899\netvwifimp.inf)
utl: Class GUID - {4d36e972-e325-11ce-bfc1-08002be10318}
utl: Driver Version - 06/21/2006,10.0.22000.1
utl: Configuration - {5d624f94-8850-40c3-a3fa-a4fd2080baf3}\vwifimp_wfd
utl: Driver Rank - 00FF2000
utl: Signer Score - Inbox (0D000003)
utl: {Select Drivers - exit(0x00000000} 14:11:41.982
dvi: Waiting for previous device install to complete. 14:11:41.982
<ins>
אאGl:חֲ 7ֹ אא?Ub״¾ ֲ אאC.i¯«¹ ֿ¾ אאװְ”״± ¢¹ אא‡Bֱׂ° ֿ± אאgׂkH¦ ֹ° אא§ם _Gb ?¦ אא7+װB! tb אאƒ’־ D


So could it be that this driver netvwifimp.inf is causing the problem ? googling it I see it is "Microsoft Direct Wi-Fi Adapter" , but there is no such a device in my device manager , so I don't how to disable it (I tried disabling the Intel Wireless Adapter but the problem persists)

I there a way I could possibly tell windows update to skip this driver ? or anything else I could try ?
any advice will be much appreciated!
 

AWS

Staff member
Joined
Jan 10, 2007
Location
Florida
OS X
Chrome 94.0.4606.71
From the looks of the error it looks like a more prefered driver for the device is being loaded. Try removing the hardware, reboot and let Windows install the best driver.
 

ofer

New Member
Joined
Oct 12, 2021
Location
Israel
Windows 10
Chrome 94.0.4606.81
I removed the WLAN card from my computer and tried again, but it freezes at exactly the same point, 75% right after third reboot

this time however I get this from SetupDiag :

Error: SetupDiag reports abrupt down-level failure.
Last Operation: Finalize
Error: 0xC1900201 - 0x40008
LogEntry: 2021-10-12 20:18:52, Error MOUPG CDlpActionCompat::ExecuteSysReqScan(809): Result = 0xC1900201


I doubt however if this is the true error because the timing is even before the actual installation starts.
there are few more errors in setuperr.log :

2021-10-12 20:44:51, Error [0x08085f] MIG MigHost: CMigPluginSurrogate::LoadAndRegisterServerInThreadContext: LoadLibraryExW(C:\$WINDOWS.~BT\Sources\ReplacementManifests\Microsoft-Windows-RasServer-MigPlugin\RasMigPlugin.dll, LOAD_WITH_ALTERED_SEARCH_PATH) failed gle=0x7f.[gle=0x0000007f]
2021-10-12 20:44:51, Error [0x080863] MIG MigHost: CMigPluginSurrogate::COMGenericThreadingHostThreadProc: LoadAndRegisterServerInThreadContext() failed hr=0x8007007f.[gle=0x0000007f]
2021-10-12 21:17:11, Error [0x08085f] MIG MigHost: CMigPluginSurrogate::LoadAndRegisterServerInThreadContext: LoadLibraryExW(C:\$WINDOWS.~BT\Sources\ReplacementManifests\Microsoft-Windows-RasServer-MigPlugin\RasMigPlugin.dll, LOAD_WITH_ALTERED_SEARCH_PATH) failed gle=0x7f.[gle=0x0000007f]
2021-10-12 21:17:11, Error [0x080863] MIG MigHost: CMigPluginSurrogate::COMGenericThreadingHostThreadProc: LoadAndRegisterServerInThreadContext() failed hr=0x8007007f.[gle=0x0000007f]



but the timing here also is earlier then the freeze. anyway I have no idea what any of this mean. SetupDiag didn't generate a setupapi.dev.log file this time, but I located it in C:\WINDOWS\INF and don't see any errors there, last entry is <<< [Exit status: SUCCESS] at 2021/10/12 22:06:51.526


any ideas how to proceed ? I don't think there is any other hardware I can remove (the computer is dell precision M2800 laptop)
 

AWS

Staff member
Joined
Jan 10, 2007
Location
Florida
OS X
Chrome 94.0.4606.71
The problem is all those in other devices. You need to uninstall all of them by right clicking on them and selecting uninstall. Don't reboot until all have been removed.

You'll need the driver disak for the 2 AudioWear devices. My guess is that is the device causing the problems. This could be a bluetooth printer.

For the Broadcom USH driver you check this site:

You'll also need the driver for the video controller.

If this is a Dell or HP you should download the drivers for your specific model.
 

ofer

New Member
Joined
Oct 12, 2021
Location
Israel
Windows 10
Chrome 94.0.4606.81
Problem solved!

the culprit was the driver for the AMD graphics card. Apparently it is a known issue for this specific computer model (Dell precision M2800) and it has a simple fix:

anyways thanks for you assistance!
 
  • Like
Reactions: AWS
Top Bottom